Hockey is een leuke sport om te doen of kijken. Maar wat is een groene kaart ook alweer? En hoe werken strafcorners en shoot-outs? Vind hier de belangrijkste spelregels van hockey.

Spelregels veldhockey

• D-teams en ouder spelen 11 tegen 11. Bij jongste-jeugdteams komen ook kleinere teams voor en gelden soms andere regels.
  • Alle spelers hebben een eigen stick. Alleen met de binnenkant daarvan mogen ze de bal spelen. De andere kant heet de bolle kant.
  • Een bitje en scheenbeschermers zijn verplicht om te dragen tijdens de wedstrijden.
  • Een doelpunt is geldig als de aanvallende partij de bal binnen de cirkel (het doelgebied) raakt en de bal daarna volledig over de doellijn gaat.
  • Een reguliere hockeywedstrijd bestaat uit 70 minuten. Er zijn 4 delen van 17,5 minuut: kwarten. Na het eerste en het derde kwart is een pauze van 2 minuten. In de rust, na het tweede kwart, volgt een pauze van 5 minuten. Internationale wedstrijden duren 60 minuten (4 x 15 minuten).
  • Er is geen blessuretijd. De tijd wordt tijdens de wedstrijd stilgezet door de scheidsrechter, bijvoorbeeld bij een blessure of als een speler een kaart krijgt.

Het volledige spelreglement van veldhockey kan je hier downloaden.

Spelregels zaalhockey

De belangrijkste spelregels van zaalhockey zijn als volgt.

• Zaalhockey wordt aangeboden voor leden vanaf de D-teams.
  • Een reguliere hockeywedstrijd bestaat uit 40 minuten, er zijn 2 delen van 20 minuten. De competities worden gespeeld in de vorm van drieluiken. Je speelt met je team op een wedstrijddag twee wedstrijden.
  • De bal mag alleen hoog gespeeld worden wanneer het een poging op goal is.

Het volledige spelreglement van zaalhockey kan je hier downloaden.